IZRAEL

IZRAEL 2020

 

Egyszerre modern és régi, vallásos és szabadelvű.

 

Minden olyan, mintha egy mesébe csöppenne az ember. Mindenhol érdekesebbnél érdekesebb dolgokba botlik, és szinte kutatja az ismeretlent, az újat.

Ez az a hely, amiből az egy falat kevés.

Bár tény, hogy nem az olcsó desztinációk közé tartozik, de cserébe tényleg kap az ember élményt, tartalmat, értéket... egy kicsit a történelemből, a vallásból, a gasztronómiából, a természeti kuriózumokból.

Mindenképp érdemes átgondolni előre, hogy mit is szeretnénk látni, mert viszonylag nagyok a távolságok. Szerencsére több módon is el lehet jutni a különböző városokba, idegenforgalmi célpontokra.

Vannak szervezett csoportos programok, melyekre előre kell jelentkezni, és szállodától szállodáig szállítják az utasokat. Lehet kisebb buszokat bérelni 6-8-10 főseket. Van helyi vonat, busz és persze lehet autót is bérelni, de előfordul, hogy a táblákon csak héberül vannak kiírva az információk. A vonatok és az állomások modernek, tiszták és szigorúan ellenőrzöttek, mint minden más is.

Jeruzsálemben 10 emberből 1 katona. Minden 16. életévét betöltött izraeli állampolgárnak kötelező a katonai szolgálat.

Jeruzsálemben mindent átitat a vallás. Óvárosa olyan, mint egy labirintus felnőtteknek, sok-sok kinccsel. Az árusok a kötelező hűtő mágneseken és képeslapokon kívül, árulnak kasmír sálat, bőrtáskát, kereszteket, rózsafüzéreket. A Via Dolorosán még töviskoszorút is! Az árusokkal alig lehetett alkudozni, ha otthagyod az árust nem fog utánad futni.

A Sziklamecset sajnos nem látogatható, több ponton is ellenőrzik, hogy a turisták ne mehessenek be . A Siratófalat semmiképpen ne hagyja ki, aki erre jár, mert a tér energiái és légköre mindenkit megérint! A falnál férfiaknak kötelező a kipa vagy sapka/baseball sapka viselése.

Tel Aviv dinamikus, modern, fiatalos, lüktető, pezsgő város, ahol sok a turista. Tel Aviv Port és Old Jaffa kb. 5 km-re vannak egymástól, gyalogosan végig járható kényelmesen. A sétálóút mentén kerékpárokat, elektromos rollereket lehet bérelni automatából. Rengeteg a sportolási lehetőség: vízi sportoktól kezdve a szabadtéri edzőgépekig. Sokan edzenek és futnak a parton, ez a napi rutinhoz tartozik.

A part mentén végig hosszan nyúló világosbarna színű finomhomokos strand található, ahol nyáron a szállodák előtt nyugágyakat helyeznek ki. Kutyabarát standrészek is fellelhetőek. Jaffa óvárosa visszarepít az időbe, érdemes este idelátogatni, mert nagyon hangulatosak a fények!

Carmel piac forgalmas hely, ahol ugyancsak a helyiek értékesítik portékájukat pl . szuvenír, zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, tejtermékek.  Meglehetősen szemetes, koszos. Menetközben lehet frissen facsart narancs vagy gránátalma levet venni. 

Praktikus tudnivalók: 

- Tel Aviv  HaHagana – Jeruzsálem (Yitzhak Navon) vonatjegy: 22 sékel/fő (kb. 35 perc az út) A vonatjegyet a helyszínen is meg lehet venni vagy előre online is. A vonatok sűrűn közlekednek, kb. fél óránként.

-Árfolyamok (2020.február) városban pénzváltás: 1 EUR= 3,65 sékel. 1 USD = 3.32 sékel.

- Jeruzsálem központi vasútállomástól kb. 5 percre található gyalogosan a Mahane Yehuda Market: étkezdék, gyümölcsárusok, hentesek, édességboltosok. Vigyázat! Üres kézzel képtelenség távozni! :) 

- Érdemes szemügyre venni hol és melyik étteremben étkeznek a helyiek. Legtöbbször salátát és tojásos ételeket fogyasztanak csirkével vagy hallal. Kb. 50 sékeltől kezdődik egy laktatóbb főétel. Tel Aviv forgalmasabb utcáin (nem a tengerparton!) egy kebab pitában 35 sékel, kebab rollban 50 sékel, kebab tál 60 sékel. A tengerpart menti éttermek drágábbak!

- A tengerpart északi részén, a kikötőhöz közel van a Farmer’s Market (Tel Aviv Port), ahol sok kis helyi árustól lehet vásárolni gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, helyi sült ételeket, frissen őrölt kávét, gyógynövényeket, mézet, lekvárt, helyben sült kenyereket, fűszereket, olívaolajt. A csarnokon belül lehetőség van friss, helyben készített meleg ételek fogyasztani. 

Személyes tapasztalatunk:

  • Landwer Cafe (Tel Aviv Port): 1 üveg káva 69 sékel, limonádé 16 sékel, libanoni saláta 52 sékel.
  • Masada erődnél az étteremben: 1 menü (főétel + saláta + üdítő + muffin vagy gyümölcs) 68 sékel.
  • Jeruzsálemben egy kávézóban: 1 espresso 9 sékel, 1 cappuccino 13 sékel, Sachlav 20 sékel.

- Fakultatívan befizethető egynapos kirándulások ára attól függ, hogy az adott kirándulás Jeruzsálemből vagy Tel Avivból indul. Több nyelven elérhetőek ezek a vezetett túrák, angol nyelvű minden nap van!

 Árak:

Félnapos Jeruzsálem túra: kb. 50 $/főtől

Jeruzsálem - Betlehem túra: kb. 106 $/főtől

Masada - Holt tenger túra: kb. 108 $/főtől

- az itthoni töltő jó, nem kell átalakítót vinni

- csapvíz iható, de klóros

- Repülőtérről Tel Avivba való bejutási lehetőségek: vonat (HaHagana vasútállomás), sherut, taxi, transzferbuszok (több, mint 20 megálló!). Jeruzsálembe való eljutás vonattal/busszal.

- Fizetés piacon sékellel.

- Beutazáskor az útlevél ellenőrzésen adnak az útlevélbe egy engedélyt (nem ragasztják bele), amit visszaútig meg kell őrizni! Ezen szerepel, hogy meddig lehet az országban tartózkodni (érkezéstől számított 3 hónapig).

- Hazaúton, indulás előtt min. 3 órával kell kiérni a repülőtérre, mert a kiléptetés több időt vehet igénybe. Angolul kérdeznek több pultnál is. Legfőbb kérdések: hogyan kell a vezetékneved kiejteni, hogy hívják a szüleidet, hol a lakhelyed, melyik városban, ki csomagolt be az útra, hagytad-e egyedül a csomagot, adott-e bárki neked szuvenírt, szúró-vágó eszköz van-e nálad. Ha valakinek van más országból pecsétje pl. török vagy jordán, akkor arra rákérdezhetnek, hogy milyen célból járt ott, esetleg hotel nevére, ahol megszállt. Aki nem beszél idegen nyelven akkor ismerős/rokon, akivel utazik, tolmácsolhat kikérdezéskor. A kézi poggyászokat szúrópróbaszerűen alaposabban is átvizsgálhatják, ilyenkor ki kell venni a táskából a folyadékokat és elektromos eszközöket pl. telefont és töltőt. A lábszárat is ellenőrzik nincs-e odarejtve valami.

- Péntek délutántól nincs tömegközlekedés, sherutok járnak (feláras) és taxik szombat estig. Vasárnap már rendes munkanap, minden megy a megszokott szerint. A buszmegállókban héberül és angolul vannak kiírva a megállók, információk.

- A kóser éttermek szombat este zárva vannak. Helyette olasz, kínai, japán, orosz, mexikói étkezési lehetőségeket kínálnak.

Ajánljuk a kebabot és a falafelt, salátákat, shakshukát.

KI KELL PRÓBÁLNI!

IZRAEL IZRAEL IZRAEL IZRAEL IZRAEL IZRAEL IZRAEL IZRAEL IZRAEL IZRAEL IZRAEL IZRAEL